World Clock
16°C
Ekeren, Belgium
Taal:  Nederlands
Bijgewerkt op13-Jun-2024 10:20 
 
Weerkaarten VENTUSKY
Het weer op aarde functioneert als een onderling afhankelijk systeem. Een orkaan in de Atlantische Oceaan heeft bijvoorbeeld het vermogen om de verdeling van drukformaties in Europa te beinvloeden. Af en toe kan het zelfs als een posttropische storm zijn weg naar Europa zelf vinden. Met de Ventusky-applicatie kan de onderlinge afhankelijkheid van het hele systeem worden geillustreerd, waarbij de ontwikkeling van druk, wind, bewolking, neerslag en temperatuur op de kaart wordt weergegeven.

Voor de visualisatie van windgegevens gebruiken we stroomlijnen die worden gebruikt om de beweging van deeltjes in vloeistoffen te illustreren. Lucht en vloeistof hebben veel vergelijkbare fysieke eigenschappen, en stroomlijnen zijn ook geschikt om wind te illustreren. Hierdoor toont de kaart prachtige formaties die de lage druk illustreren die de lucht om hen heen aanzuigt.

We hebben een geheel nieuw systeem voor het weergeven van golven gecreeerd. Door het gebruik van geanimeerde bogen onderscheidt onze visualisatie duidelijk de bewegingsrichting en de hoogte van zowel windgolven als deining. Voor de andere meteorologische elementen hebben we kleurschalen gekozen die de neerslag, luchtdruk en temperatuur op passende wijze illustreren.

De kleuren komen overeen met het gevoel dat de gegeven weersverschijnselen bij ons oproepen. Wat de temperatuur betreft, illustreert blauw koel weer, terwijl donkerrood hete woestijnlucht weergeeft. Bij neerslag hebben we ons geconcentreerd op het gevaar dat daarmee gepaard gaat. Blauwe kleuren vertegenwoordigen lage neerslagtotalen die niet tot overstromingen zullen leiden. Oranje en rode tinten zijn daarentegen gevaarlijk en kunnen overstromingen veroorzaken.


Hoe de Ventusky kaart gebruiken