Hieronder vindt u wat informatie en een aantal tips die nuttig kunnen zijn bij het gebruik van de Ventusky-applicatie.
De Engelstalige handleiding vindt u hier (opent een nieuwe pagina): ventusky.com/help

Gebruikershandleiding

Searching
Zoeken

In de Ventusky-applicatie kunt u via de zoekfunctie uw locatie vinden, die u via het zijpaneel (door op de ster te klikken) kunt toevoegen aan uw favoriete locaties. Je favoriete locaties worden gemarkeerd op de kaart, zodat je ze altijd snel kunt vinden. In de zoekfunctie kunt u de naam van uw stad of specifieke GPS invoeren coördinaten (d.w.z. in het formaat: 50.2, 40.3).

Timeline
Tijdlijn

Door de tijdlijn onderaan de pagina te gebruiken, kunt u bepalen welke gegevens op de kaart worden weergegeven. Op deze tijdlijn kunt u de prognoseperiode kiezen die u wenst met gegevens die moeten worden weergegeven. Gebruik de knoppen om de animatie af te spelen of de gegevens één prognoseperiode vooruit of achteruit te verplaatsen. De tijd wordt weergegeven in de tijdzone die op uw computer is ingesteld.

Altitude
Hoogte

Over het algemeen zult u het meest geïnteresseerd zijn in wat er gebeurt in de atmosferische laag die zich het dichtst bij het aardoppervlak bevindt. Als u echter piloot bent of een meer gedetailleerde interesse in meteorologie heeft, zult u de mogelijkheid om gegevens van de verschillende niveaus boven het aardoppervlak te zien ongetwijfeld op prijs stellen. Om deze gegevens weer te geven, kunt u het pop-upformulier met de naam Hoogte gebruiken. Deze instelling is alleen beschikbaar voor temperatuur- en windmetingen.

Units
Eenheden

Om de meeteenheden te wijzigen (d.w.z. van km/u naar m/s of °C naar °F), klikt u op de schaal in de rechter benedenhoek.

Model
Een model kiezen

In de linkerbenedenhoek kunt u uw numerieke model kiezen. U kunt gegevens kiezen uit de ICON-, GFS- en GEM-modellen. De optie Automatisch schakelt gegevens automatisch tussen ICON- en GFS-modellen, zodat gegevens altijd in de hoogst mogelijke resolutie worden aangeboden. Het ICON-model wordt berekend in een hogere resolutie dan GFS, maar is alleen beschikbaar voor de dichtstbijzijnde 72 uur en alleen voor bepaalde waarden. Voor langere periodes, of om bepaalde waarden weer te geven (zoals CAPE, Sneeuwbedekking), moet je overschakelen naar GFS, en het kiezen van de Automatische modus zorgt voor automatische overstappen tussen modellen. De aangeboden modellen behoren tot de meest nauwkeurige ter wereld en het wordt aanbevolen om de berekeningen van alle modellen te controleren en te vergelijken. Meer gedetailleerde informatie over de verschillen tussen de modellen vindt u hieronder.

Accumulated precipitation
Geaccumuleerde neerslag

Neerslag wordt altijd weergegeven voor een specifieke periode. Als u er bijvoorbeeld voor kiest om de neerslag voor 12:00 uur weer te geven, is de weergegeven waarde de som van de totale neerslag voor het voorgaande uur of voor de afgelopen drie uur (of vanaf een bepaalde datum). U kunt de schakeloptie gebruiken om de tijdsperiode voor de cumulatieve neerslag te wijzigen ofwel tot accumulatie per uur (alleen voor het ICON-model), per drie uur, of vanaf een specifieke datum.

Side panel
Zijpaneel

Op het zijpaneel kunt u meer gedetailleerde informatie over de locatie weergeven. Het zijpaneel wordt weergegeven nadat u op een stad of locatie van uw keuze heeft geklikt. Gegevens in het zijpaneel worden weergegeven in de lokale tijd van de opgegeven locatie (in tegenstelling tot gegevens op de kaart, die worden weergegeven in de tijdzone ingesteld op uw computer).

Shortcuts
Snelkoppelingen

Ventusky ondersteunt verschillende sneltoetsen. U kunt de volgende sleutels proberen:
  • Je kunt de tijd eenvoudig wijzigen met de pijltjestoetsen (← en →)
  • Toets P activeert/deactiveert de presentatiemodus (GUI verbergen). Dit is een geweldige functie voor een presentatie.
  • Toets G toont/verbergt waarden in het raster op de kaart
  • Toets M-schakelt tussen modellen
  • Toets W schakelt windanimatie uit/aan
  • Toets I schakelt de interpolatie van de weerkaart uit/aan

Numerieke modellen

Om het weer te kunnen voorspellen, moet een meteoroloog basisvariabelen kennen, zoals temperatuur, druk, vochtigheid en windstroom. De atmosfeer is een fysiek systeem waarvan het gedrag wordt bepaald door de wetten van de natuurkunde en kan worden beschreven met behulp van wiskundige vergelijkingen. De vergelijkingen zelf zijn uiterst complex en er zijn krachtige computers nodig om ze op te lossen. De oplossingen voor deze vergelijkingen worden bereikt met behulp van numerieke modellen die de toekomstige weersontwikkeling berekenen (temperaturen, druk, neerslag, etc.), waaruit de invoergegevens afkomstig zijn, bijvoorbeeld waarnemingen van meteorologische stations of satellietgegevens.

In de Ventusky-applicatie vindt u gegevens van het Amerikaanse model, GFS, het Canadese GEM, het Duitse ICON en verschillende regionale modellen (ICON EU, COSMO, NBM, HRRR). Bij het interpreteren van de gegevens uit de modellen is het belangrijk om in gedachten te houden dat het numerieke model de atmosfeer in vereenvoudigde vorm voorspelt.

Model ICON
Dit is een mondiaal model ontwikkeld door de Duitse Nationale Meteorologische Dienst (DWD). De resolutie van het model is ongeveer 13 km. Deze wordt elke 6 uur uitgevoerd. Het regionale model, ICON-EU, gebruikt een raster van 7 km. Bovendien wordt het elke 3 uur bijgewerkt. Dat maakt dit het meest bruikbare model dat direct verkrijgbaar is en dat heel Europa bestrijkt.

Model GFS
Dit is een mondiaal model ontwikkeld door de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). De resolutie van het model is ongeveer 22 km. Berekeningen worden uitgevoerd in stappen van drie uur gedurende tien dagen. Het model wordt elke 6 uur bijgewerkt.

Model GEM
Dit is het mondiale model ontwikkeld door het Canadian Meteorological Center (CMC). De resolutie van het model bedraagt ongeveer 25 km. Berekeningen worden uitgevoerd in stappen van drie uur gedurende tien dagen. Het model wordt elke 12 uur bijgewerkt.

Model HRRR
Dit is een regionaal model ontwikkeld door de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). De resolutie van het model is ongeveer 2 km. Berekeningen worden uitgevoerd in stappen van één uur gedurende 16 uur. Het model wordt elk uur bijgewerkt.

EURAD and USRAD
Twee modellen, EURAD en USRAD, zijn gebaseerd op de huidige radar- en satellietmetingen. Deze modellen kunnen nauwkeurig de huidige neerslag in de VS en Europa weergeven. Modellen worden elke 10 minuten bijgewerkt.

Beschrijving van variabelen

Temperature
Temperatuur

Voor deze uitvoergegevens wordt de temperatuur weergegeven voor 2 meter boven de grond (of voor een andere hoogte, afhankelijk van de instellingen). Bij de berekeningen wordt rekening gehouden met het terrein (hoogte), maar met een lagere resolutie dan in werkelijkheid. Daarom kunnen de modellen bijvoorbeeld geen onderscheid maken tussen de temperatuur op een bergtop of op een door de zon verschroeid stadsplein. Aanzienlijke temperatuurverschillen over een klein gebied worden in de winter vooral veroorzaakt door een inversie. Ook na een plaatselijke zomerstorm kan een korte maar merkbare afkoeling optreden.

Er zijn twee speciale lagen beschikbaar. Een temperatuurafwijking toont een afwijking van het langetermijngemiddelde voor een bepaalde tijd. Dit gemiddelde is gebaseerd op de periode 1980-2020 (40 jaar). De waargenomen temperatuur toont de gelijkwaardige temperatuur die door mensen wordt waargenomen, veroorzaakt door de gecombineerde effecten van zonneschijn, luchttemperatuur, relatieve vochtigheid en windsnelheid. In vochtige omstandigheden voelt de lucht veel heter aan. Aan de andere kant, naarmate de luchtstroom over de huid toeneemt, wordt er meer warmte afgevoerd en voelt de lucht veel koeler aan.

Precipitation
Neerslag

Deze uitvoergegevens tonen de totale neerslag in mm voor de afgelopen 1 of 3 uur, of vanaf een specifieke datum (geaccumuleerde hoeveelheid). De modellen maken geen onderscheid in significantere neerslagtotalen in bepaalde bergachtige gebieden. Het voorspellen van de neerslagtotalen voor lokale stormen is moeilijk. Het numerieke model maakt geen nauwkeurige berekeningen van de vorming van lokale stormcellen mogelijk. Omgerekend naar sneeuwval is 1 mm neerslag gelijk aan ongeveer 1 cm sneeuwval.

De gebieden waar onweer wordt verwacht, worden gemarkeerd door rode stippen (en animatie van bliksem). De gebieden waar sneeuw wordt verwacht, zijn gemarkeerd met witte stippen. Aanvriezende regen wordt gemarkeerd door uitroeptekens.

Radar
Radar

De radarlaag toont de huidige neerslagintensiteiten op basis van echte of voorspelde datasets. Deze output maakt niet alleen gebruik van radars, maar ook van numerieke modellen en satellietbeelden om de dekking over de oceanen en sommige landgebieden te verbeteren. De neerslagintensiteiten worden beschreven door kleuren die variëren van blauw voor een zwakke neerslagsnelheid tot rood voor een zeer sterke neerslagsnelheid. Sterke kleuren (rood) moeten zorgvuldig worden geïnterpreteerd, omdat ze niet alleen op hevige regen of sneeuw kunnen duiden, maar ook op onweer, hagel, harde wind of tornado's.

De gebieden waar onweer wordt gerapporteerd, worden gemarkeerd door rode bliksem iconen. De gebieden waar sneeuw verwacht wordt, zijn gemarkeerd met witte bollen.

Cloud cover
Bewolking

Deze uitvoergegevens tonen de bewolking in procenten. Wolkenpatronen zijn erg moeilijk te voorspellen. De berekeningen omvatten ook voorspellingen voor hoge bewolking. 100% bewolking betekent een bewolkte hemel. Als de lucht echter bewolkt is met een dunne bewolking en de zon er doorheen schijnt, wordt het nog steeds als bewolkt beschouwd, ook al lijkt het op het eerste gezicht een zonnige dag.

Wind
Wind

De kaart illustreert de gemiddelde windsnelheid of de maximale windsnelheid (zogenaamde "windstoten") op 10 meter boven de grond. Modellen van NOAA (GFS, HRRR) berekenen met een gemiddelde van 1 minuut. De overige modellen (ICON, GEM) berekenen echter met een gemiddelde van 10 minuten. Dit kan verschillen tussen de modellen veroorzaken. De waarde van de hoogste aanhoudende wind van 1 minuut is ongeveer 14% groter dan die van een aanhoudende wind van 10 minuten over dezelfde periode. Bij de berekening wordt geen rekening gehouden met blootgestelde gebieden (heuveltoppen, open velden) waar de windsnelheid groter zal zijn dan die in een stad of vallei. In de modelberekeningen wordt ook geen rekening gehouden met plaatselijke toename van de windsterkte tijdens stormen.

De windrichting en gemiddelde snelheid worden met stroomlijnen op de kaart weergegeven.

Pressure
Luchtdruk

Berekeningen illustreren luchtdrukwaarden op zeeniveau. De uitvoergegevens maken onderscheid tussen hoge en lage drukwaarden en drukgradiënten, die de windsnelheid beïnvloeden.

CAPE
CAPE

Wanneer er kans is op stormvorming, wordt aanbevolen om de waarden van de CAPE te monitoren. Het vertegenwoordigt potentiële energie in de atmosfeer. Het helpt om het niveau van atmosferische instabiliteit vast te stellen. Hoe groter de bereikte waarden, hoe groter de kans op de vorming van een storm. Waarden onder de 300 zijn laag, tussen 300 en 1000 zijn zwak, 1000 tot 2000 zijn matig en boven de 2000 zijn hoog, terwijl de mogelijkheid van het optreden van sterke stormen zeer waarschijnlijk is. Stormvorming wordt beïnvloed door een aantal andere factoren, maar CAPE is een belangrijke indicator.

Freezing level
Bevriezingsniveau

De hoogte in meters waarop de temperatuur onder het vriespunt daalt, wordt op de kaart weergegeven. Deze hoogte heeft een grote invloed op de neerslagtoestand. Op hoogten boven dit niveau vindt neerslag doorgaans plaats in vaste toestand (sneeuwvlokken, ijskristallen). Op lagere hoogten vindt neerslag daarentegen plaats in vloeibare toestand. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. In sommige gevallen kan er ook op lagere hoogten sneeuw vallen. Dit komt doordat sneeuw bij temperaturen boven het vriespunt niet onmiddellijk smelt, maar geleidelijk smelt. Daarom kan het, vooral bij lage luchtvochtigheid, tot 400 m onder deze hoogte sneeuwen. Tijdens temperatuurinversies kan er op deze hoogte ijskoude neerslag vallen.

Snow cover
Sneeuwdek

Deze gegevens illustreren de verwachte hoogte van de sneeuwbedekking. Het voorspellen van de ontwikkeling van het sneeuwdek is zeer complex en de vermelde waarden kunnen afwijken van de werkelijk bereikte waarden (zelfs enkele centimeters). Bij de berekeningen wordt rekening gehouden met het terrein (hoogte), maar met een lagere resolutie dan in werkelijkheid. Daarom kan het model niet de exacte hoogte van het sneeuwdek weergeven in bergachtige gebieden, waar deze sterk verschilt.

Waves
Golven

De applicatie geeft twee soorten golven weer: deining en windgolven. Golven die buiten hun plaats van herkomst reizen en dus niet door plaatselijke wind worden veroorzaakt, worden deining genoemd. Golven veroorzaakt door wind op die specifieke locatie worden windgolven genoemd. In de toepassing zijn windgolven wit gemarkeerd en de deining zwart gemarkeerd. Met deze functie kunt u snel gebieden vinden waar hoge windgolven in een andere richting reizen dan de deining. Significante golfhoogte is de gemiddelde hoogte (dal tot top) van de een derde hoogste golven. Gezien de variabiliteit van de golfhoogte is het waarschijnlijk dat de grootste individuele golven iets minder dan tweemaal de gerapporteerde significante golfhoogte voor een bepaalde dag zullen zijn. Golfperiode is het tijdsinterval tussen de aankomst van opeenvolgende toppen op een stationair punt.

Humidity
Luchtvochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid wordt weergegeven voor 2 m boven de grond. Luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig is. De relatieve luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in een percentage (een hoger percentage betekent dat het lucht-watermengsel vochtiger is).

Air quality
Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit wordt weergegeven voor 10 m boven de grond. Er zijn verschillende verbindingen beschikbaar (PM2,5, PM10, NO2, SO2, O3, CO en stof). De luchtkwaliteit wordt in de winter vooral beïnvloed door fijnstof (PM2,5 en PM10) en in de zomer door ozon op leefniveau (O3). Het model heeft een lagere resolutie dan de werkelijkheid. Daarom kan het model bijvoorbeeld geen onderscheid maken tussen de vervuiling nabij een snelweg of in een stadscentrum. Lokale luchtverslechtering treedt ook op als gevolg van huizen met kachels die op hout of kolen worden gestookt. Het model is zich echter niet bewust van deze uiterst lokale bronnen van vervuiling.

Beschrijving van weerpictogrammen

Icon symbol Heldere lucht
Icon symbol Heldere lucht met weinig wolken
Icon symbol Gedeeltelijk bewolkt
Icon symbol Voornamelijk bewolkt
Icon symbol Bewolkt
Icon symbol Hoge wolken (cirrus)
Icon symbol Mist (lage stratuswolken)
Icon symbol Gemengd met regenbuien
Icon symbol Gemengd met een mengsel van sneeuw en regenbuien
Icon symbol Gemengd met sneeuwbuien
Icon symbol Bewolkt met een mengsel van sneeuw en regen
Icon symbol Bewolkt met sneeuw
Icon symbol Bewolkt met regen
Icon symbol Bewolkt met zware regen
Icon symbol Bewolkt met lichte regen
Icon symbol Bewolkt met motregen
Icon symbol Regen en kans op onweer
Icon symbol Sneeuw en kans op onweer
Icon symbol Kans op onweersbuien
Icon symbol Kans op hagel